Banner

Ημερολόγιο

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

 

The Walk / To Ταξίδι

 • 27, 28 Αυγούστου

The Walk / To ΤαξίδιΠρόκειται για ένα κινητό φεστιβάλ τέχνης σε πρωτοφανή κλίμακα που θα διασχίσει την Ευρώπη με τελικό προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία και θα βρεθεί στην Ελλάδα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2021, στο πλαίσιο μια μεγάλης πορείας που θα διασχίσει όλη την Ελλάδα. Η θεματική του διεθνούς φεστιβάλ έχει να κάνει με την έννοια του Ταξιδιού και της ανθρώπινης μετακίνησης και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ισότητα κ.τ.λ.
Βασικό όχημα είναι η μικρή Αμάλ, μια κινούμενη μαριονέτα μεγάλων διαστάσεων, ένα μικρό κορίτσι από τη Συρία, το οποίο διασχίζει όλη την Ευρώπη περπατώντας για να μας μεταφέρει μηνύματα ενότητας και χαράς.
Η Μικρή Αμάλ ξεκινάει το μεγάλο ταξίδι της στην Ελλάδα στις 10 Αυγούστου! Μεταφέροντας το μήνυμα «Μη μας ξεχνάτε», η 9χρονη Αμάλ από τη Συρία περιπλανάται στην Ευρώπη αναζητώντας τη μητέρα της. «Το Ταξίδι / The Walk» είναι ένα διεθνές Φεστιβάλ πολιτισμού, για το οποίο συνεργάζονται πολλοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, εργαστήρια, ομάδες, οργανώσεις και οργανισμοί  σε πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, για να προσφέρουν χαρά, υποστήριξη και ελπίδα!

 

Ακολουθήστε την Αμάλ στο ταξίδι της από τις 10/08 έως και τις 5/09:

 1. Χίος 9-10/08
 2. Ιωάννινα 27-28/08 
 3. Καλαμπάκα - Τρίκαλα 29/08
 4. Λάρισα 31/08
 5. Ελευσίνα 1/09
 6. Αθήνα 2-3/09
 7. Πειραιάς 4-5/09

 

 • @walkwithamal #TheWalk #LittleAmal #ActsOfWelcome
 • @Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων - Technopolis City of Athens https://www.facebook.com/technopoliscityofathens
 • @ Δήμος Αθηναίων https://www.facebook.com/CityofAthensOfficial
 • @Δημοτικό Θέατρο Πειραιά https://www.facebook.com/dithepi/
 • @2023 ELEVSIS European Capital of Culture  https://www.facebook.com/2023elevsis.eu
 • @Δήμος Χίου https://www.facebook.com/chioscity
 • @Chios Music Festival https://www.facebook.com/chiosmusicfestival/
 • @Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών  https://www.facebook.com/pnevmatikokentroioannina/
 • @Λάρισσα - Θεσσαλικό Θέατρο https://www.facebook.com/thessalikotheatre1983
 • @Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων  https://www.facebook.com/LarissaCulture
 • @Δήμος Τρικκαίων  https://www.facebook.com/DimosTrikkaionofficial
 • @polyplanity https://www.facebook.com/polyplanityproductions
 • @mscomm group https://www.facebook.com/mscommgroup

 

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021 @ 20:00 «Περπατώντας με τις Λέξεις» - Παραλίμνιος (Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής) προς Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημ. Χατζής”

Η Μικρή Αμάλ ξεκινά τη διαδρομή της στην περιοχή του Κατσικά, όπου την υποδέχεται ο οργανισμός Habibi Works. Γεφυρώνοντας το χάσμα των 8 χιλιομέτρων ανάμεσα στον προσφυγικό καταυλισμό Κατσικά και στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, το δρόμο της θα φωτίσουν περισσότερα από 1.500 φωτεινά κουτιά με λέξεις σε μία συμμετοχική εγκατάσταση.
Μέσα από ένα γιγάντιο φωτεινό κουτί οι σκιές ζωντανεύουν και τη συνοδεύουν σε ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινάει από την Ήπειρο και φτάνει σε όλη την Ελλάδα και την Ανατολή.
Τα φωτεινά κουτιά δημιουργήθηκαν στα καλλιτεχνικά εργαστήρια που οργάνωσαν καλλιτέχνες, μέλη της κοινότητας, πολλοί οργανισμοί, φορείς της πόλης. 

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Ιωαννιτών για την στήριξη και την συμβολή του σε όλες τις εκδηλώσεις του «Ταξιδιού».

Συντελεστές:

 • Καλλιτεχνική Επιμέλεια Εγκατάστασης: Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (BOWB)  Άρτεμις Παπαγεωργίου, Έλλη Λεβεντάκη
 • Θέατρο Σκιων: Σωκράτης Παππάς / Antrala Theatre
 • Μουσική: Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος – κλαρίνο, Θανάσης Αξενόπουλος – τραγούδι & βιολί, Στάθης Παρασκευόπουλος – κρουστά, Σταμάτης Πασόπουλος – ακορντεόν, Παντελής Αγκιστριώτης – λαούτο, Αλέξανδρος Ριζόπουλος – κρουστά

Σε συνεργασία με τους φορείς: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (BOWB), Antrala Theatre, Βυσσινόκηπος, Habibi Works, ΑΡΣΙΣ Ηπείρου, Κέντρο Νέων Ηπείρου, Second Tree,  ASB Greece, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Θεατρική Συμπαιγνία, ΚΔΑΠ: To Δέντρο της Γνώσης,  ΚΕΘΕΑ Ηπείρου, η Φωλιά μας, Timap Design Studio.

Ανεκτίμητη είναι η συμβολή όλων των εκπαιδευτικών, παιδιών, εφήβων και εθελοντών.

Η έκθεση του «Ταξιδιού»: "Ένα βήμα μπροστά"
Στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δ. Χατζής” στις 27 Αυγούστου εγκαινιάζεται η εικαστική έκθεση με τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος "Ένα βήμα μπροστά" με έργα από σχολεία και δομές από όλη την Ελλάδα. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες, εικαστικές παραγωγές, κόμιξ, τρισδιάστατες κούκλες, κείμενα και βίντεο που δημιούργησαν παδιά και έφηβοι που συμμετείχαν στα εργαστήρια του «Ταξιδιού» κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η θεματική των έργων έχει να κάνει με την μετακίνηση των πληθυσμών και το Ταξίδι της μικρής Αμάλ και μας μεταφέρει τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών γύρω από τα σημαντικά αυτά κοινωνικά ζητήματα.  Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν από την Unima Hellas, την Αthens Comics Library, την ΑΜΑΚΑ ΜΚΟ αλλά και με αφορμή το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο του Ταξιδιού: https://www.walkwithamal.org/education/activity-pack/
Διάρκεια έκθεσης: 27/8 – 5/9, 17:00-21:00

Επιμέλεια Υλικού Έκθεσης "Ένα βήμα μπροστά": Δάφνη Καλαφάτη
Καλλιτεχνική Επιμέλεια Έκθεσης "Ένα βήμα μπροστά": Σπύρος Αγγελόπουλος


Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 – Ήχοι στο κάστρο: «Μαριγώ και Γιάννος - αέναο πέρασμα»
Περπατάμε από την Πλατεία Μαβίλη προς το Κάστρο @19:30
Έναρξη μουσικής παράστασης @ 20:30 στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ιτς Καλέ- Ακρόπολη Ιωαννίνων.

 

Η Αμάλ θα περπατήσει στον κεντρικό μόλο της λίμνης Ιωαννίνων. Εκεί γνωρίζει παιδιά και νέους από το Κέντρο Νέων Ηπείρου και παίζει μαζί τους  ένα «κυνήγι θησαυρού» με διαπολιτισμικό χαρακτήρα, που έχει σχεδιάσει η καλλιτέχνης και παιδαγωγός Αλεξάνδρα Ζώη. Τα παιδιά την οδηγούν μέσα στο Κάστρο.
Είναι η επίτιμη προσκεκλημένη σε μία μουσική παράσταση η οποία φτιάχτηκε ειδικά για αυτήν.  Το έργο είναι εμπνευσμένο από το παραδοσιακό, πολυφωνικό, ηπειρώτικο τραγούδι «Ο Γιάννος και η Μαριγώ», που αποτελεί τη μεταφυσική βάση από τον έρωτα στο θάνατο. Φυσικά όργανα, ήχοι της πέτρας και του αέρα, σε νέες συνθέσεις οι οποίες μπολιάζονται με το σύγχρονο χορό σε μια ενιαία δραματουργία. Την σύνθεση και επιμέλεια του έργου υπογράφει ο Αλέξανδρος Ριζόπουλος, συμμετέχει ο video artist Κωστής Εμμανουηλίδης, το πολυφωνικό σύνολο Anassa και το σχήμα Alenti.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: Μουσείο Αργυροτεχνίας, 26510-64065

Συντελεστές μουσικής παράστασης:

 • Αλέξανδρος Ριζόπουλος – σύνθεση & επιμέλεια, κρουστά, τροχοπληκτρόλυρα, τραγούδι, χορός, Παντελής Αγκιστριώτης – λύρα, λαούτο,σχήμα Alenti, Βασίλης Ζιγκερίδης – κανονάκι, σχήμα Alenti, Γιώργος Πολυχρονιάδης – κοντραμπάσο, σχήμα Alenti, Μαρίνα Λιόντου-Mochament – ούτι, Ξανθούλα Ντακοβάνου – τραγούδι, χορός, Αθηνά Κυρούση-Salvucci – τραγούδι, χορός, Γεωργία Βακάλη – τραγούδι, κρουστά, Ταξιάρχης Βασιλάκος – χορός, τραγούδι, ακορντεόν, Video Art: Κωστής Εμμανουηλίδης

Ευχαριστούμε θερμά την TVS Audiovisual και τον Θωμά Νάστο για την τεχνική στήριξη της εκδήλωσης.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
H επίσκεψη της Αμάλ στα Ιωάννινα έχει συμμετοχικό χαρακτήρα και το κοινό καλείται να την συναντά στις διάφορες τοποθεσίες να περπατά και να διαδρά μαζί της. Αναλυτικότερα οι στάσεις και το πρόγραμμα των ημερών:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/8

 • 20.00  Συνάντηση με το κοινό απέναντι από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στον παραλίμνιο και έναρξη του περιπάτου στην λίμνη
 • 20.30 Θέατρo Σκιών και Συναυλία Παραδοσιακής μουσικής έξω από τον Πολιτιστικό Χώρο Δ. Χατζής

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/8

 • 18.00-19.00 Κλειστή Μουσειοπαιδαγωγική δράση στο Ασλάν Τζαμί με τα παιδιά του κέντρου Νέων Ηπείρου 
 • 19.30   Συνάντηση με το κοινό στην  πλατεία Μαβίλη
 • 20.30   Συναυλία «Μαριγώ και Γιάννος- το αέναο πέρασμα» στο Ίτς Καλέ

 

 • Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις το κοινό θα έχει την δυνατότητα να φτιάξει φωτεινά κουτιά για την Αμάλ, το απόγευμα της Πέμπτης 26 Αυγούστου, 18.00 - 20.00 και το πρωί της Παρασκευής 27 Αυγούστου 10.00 -12.00, σε μια δράση ανοιχτή στο κοινό στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Χώρου Δ. Χατζής.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο.

Τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα σχετικά με τον COVID πρωτόκολλα ασφαλούς διεξαγωγής εκδηλώσεων.


Είσοδος ελεύθερη

Διεύθυνση
Αγίας Μαρίνας 55, 45221, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940, fax: 2651075784
email: webmaster@pkdi.gr