Banner

Ημερολόγιο

 

 

 

Opera Feel Anthropic, Η όπερα της πεντάρας

Σάββατο 9, Κυριακή 10 και Σάββατο 16, Κυριακή 17 Μαΐου, ώρα 8:30 μ.μ.
Αίθουσα "Β. Πυρσινέλλας"

Opera Feel Anthropic
Η όπερα της πεντάρας

Μπέρτολτ Μπρεχτ - Κουρτ Βάιλ

Σκηνοθεσία: Κωστής Μπασογιάννης
Μουσική επιμέλεια - διδασκαλία: Ειρήνη Δόβα
Χορογραφία - κινησιολογία: Λάουρα Τσιάτη
Μουσική διδασκαλία: Κωνσταντίνος Αχίλλιος Τσιρούκης
Ενδυματολογία: Λεωνίδας Θεοδωρίδης
Ενορχήστρωση: Λευτέρης Καραγιάννης
Φωτογραφίες: Δημήτρης Ράδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία-Φανή Μπανόλα

Παίζουν:
Μπάμπης Συμεωνίδης, Δημήτρης Ράδης, Μαίρη Παπανικολάου, Μαριαλένα Ευαγγελάκη, Παναγιώτης Νάκος, Βασίλης Μπούτσικος, Ειρήνη Δόβα, Αναστασία Ζώη, Μαρία-Φανή Μπανόλα, Σπύρος Πατέλης, Θανάσης Κορλός, Μαρία Φίνου, Παρασκευή Αντωνίου, Ειρήνη Καπέλη.

Συνοδεύουν οι μουσικοί:
Κωνσταντίνος Αχίλλιος Τσιρούκης, Γεωργία Αναστάση, πιάνο, Λευτέρης Καραγιάννης, πνευστά,Σοφία Πατσιούρα, ακορντεόν,


Η Opera Feel Anthropic και ο σκοπός της:
Η ιδέα και δημιουργία της Opera Feel Anthropic ανήκει στην μονωδό Ειρήνη Δόβα. Την ομάδα απαρτίζουν μαθητές και απόφοιτοι μονωδίας και καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών της πόλης των Ιωαννίνων. Οι στόχοι είναι πολλαπλοί: δίνει την δυνατότητα στα μέλη να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους και αποτελεί ευκαιρία για το κοινό να εξοικειωθεί με την λυρική τέχνη. Η ομάδα στηρίζεται στην προσφορά των μελών της και στην εθελοντική  εργασία των συνεργατών της.
Η Opera Feel Anthropic δεν στοχεύει στο κέρδος αλλά στην συγκέντρωση υλικών αγαθών και την επαναπροσφορά τους σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Σχετικά με το έργο, οι συντελεστές της Opera Feel Anthropic αναφέρουν:
«Η  πρεμιέρα της Όπερας της Πεντάρας στις 31 Αυγούστου 1928 έκανε τον 30χρονο Μπρεχτ και τον 28χρονο Βάιλ διάσημους όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη μέσα σε μια νύχτα. Από τα έργα τους, η Όπερα της Πεντάρας έχει ανέβει περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο στις σκηνές όλου του κόσμου, ενώ ορισμένα από τα τραγούδια του έργου έχουν μετασχηματιστεί σε όλα τα μουσικά είδη.
Πιθανή αιτία της άμεσης αποδοχής του έργου αποτελεί το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Το 1928 ήταν η τελευταία χρονιά της λεγόμενης «χρυσής εποχής» ή «ειρηνικής περιόδου» (η οποία είχε ξεκινήσει 3 χρόνια νωρίτερα και για πολλούς δεν ήταν ούτε «χρυσή» ούτε «ειρηνική»). Ο κυνισμός των στίχων του Μπρεχτ και η αιχμηρότητα της μουσικής του Βάιλ γοήτευσε το αστικό θεατρόφιλο κοινό, το οποίο δεν αντιλήφθηκε ότι αντικείμενο της παρωδίας του έργου ήταν αυτό το ίδιο
».

Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

 

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com