Banner

Ημερολόγιο

 

 

 

Τμήμα Παραδοσιακών Χορών

Το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, της πόλης των «Θρύλων και των Παραδόσεων»,  θεωρώντας καθήκον του την διατήρηση και αξιοποίηση της Μνήμης του Παρελθόντος, ίδρυσε το 1984 το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του.

Σκοπός του είναι η καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού των Ηπειρωτών και των Ελλήνων, όπως η μουσικοχορευτική κληρονομιά,  και η σύνδεση αυτών καθώς και ότι περικλείεται γύρω τους, επηρεάζουν και επηρεάζονται, με το σύγχρονο άνθρωπο.
Παράλληλα η συνδρομή στην κοινωνικοποίηση των μελών του μέσα από τις πολιτιστικές διεργασίες στις οποίες λαμβάνουν μέρος.

Έχει παρουσιάσει περίπου 500 χορούς, 180 τραγούδια ερμηνευμένα από τους χορευτές και 45 δρώμενα, σχεδόν 35 περιοχών όλης της Ελλάδας.
Από την Ήπειρο (Ιωάννινα, Ζαγόρι, Πωγώνι, Συρράκο, Καλαρρύτες, Ζίτσα, Κούρεντα, Βωβούσα, Μέτσοβο, Ξηροβούνι, Κόνιτσα, Σούλι, Παραμυθιά κα ),  περιοχών της Κρήτης, χωριών της Δυτικής Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Θράκης, των νησιών του Αιγαίου, του Πόντου, της Προποντίδας, της Μικράς Ασίας, των Σαρακατσάνων κ.α.,  καθώς και  λαϊκούς χορούς .

Παρουσιάστηκε πάνω από 550 φορές,  σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας και σε χώρες της Γης, σε διεθνή φεστιβάλ και σημαντικές διοργανώσεις.
Έλαβε μέρος σε εκδηλώσεις των κρατών: Λιθουανία, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρος, Ιταλία, Ελβετία, Λιβύη, Ισραήλ,  Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Συνεργάστηκε αρκετές φορές σε τηλεοπτικές εκπομπές της Κρατικής Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΤ 1, ΝΕΤ, ET 3) και Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας (MEGA, ANTENNA, ALPHA, 902TV κα) σε εκπομπές στο εθνικό και δορυφορικό τους δίκτυο, καθώς και σταθμούς άλλων χωρών όπως και όλων των σταθμών της Ηπείρου.
Είναι ένα από τα πιο πολυπροβεβλημένα τηλεοπτικώς συγκροτήματα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

Απετέλεσε μέλος διεθνών οργανισμών, ενώ στη συλλογή του υπάρχουν σημαντικές κριτικές, έπαινοι και βραβεία.

Η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης με το χρυσό βραβείο στο χορό και της τρίτης με το χάλκινο μετάλλιο στο τραγούδι από τους χορευτές του, σε Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ στη Λιθουανία (Siauliai) το 2009, που τελούσε σε λειτουργικές σχέσεις με την ΟΥΝΕΣΚΟ. Η διπλή διάκριση στα κυριότερα στοιχεία που πραγματεύονται τα Τμήματα Παραδοσιακών Χορών (χορός, τραγούδι) είναι από τις σημαντικότερες στη νεότερη ιστορία των συγκροτημάτων της Ελλάδας.

Ιδιαίτερη τιμή αποτελεί η πραγματοποίηση παραστάσεων τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο ενώπιον των εκάστοτε Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως και η συχνή παρουσία του σε σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς σκηνής στον τομέα της Πολιτικής, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, Στρατιωτικών και Θρησκευτικών ηγετών (Οικουμενικοί Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοπος Ελλάδας)  κ.ά.

Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην επαφή του με ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη την ανθρώπινη παρουσία και συντροφιά (Κ.Α.Π.Η., ασθενείς με ψυχικά νοσήματα, γηροκομεία, ορφανοτροφεία  κλπ)

Λειτουργούν 16 τμήματα περίπου 300 χορευτών κάθε έτος όλων των ηλικιών (προσχολικής ηλικίας, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, φοιτητών, «εμφανίσεων»,  γονέων και ενηλίκων).

Το τμήμα ενεργοποιείται και σε άλλους τομείς, όπου με συγκεκριμένο βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο σχεδιασμό καταθέτει και εφαρμόζει την άποψή του για τον ευρύτερο χώρο του Λαϊκού Πολιτισμού των Ελλήνων τον 21ο αιώνα, στηριζόμενο σε δικές του δυνάμεις ή πραγματοποιώντας σημαντικές συνεργασίες.
Οι τομείς αυτοί σε γενικές γραμμές είναι: Των παραστάσεων, ο  εκπαιδευτικός, της διοργάνωσης σεμιναρίων, της διοργάνωσης θεματικών συναυλιών, της διοργάνωσης παραστάσεων με συγκεκριμένη θεματική ενότητα,  της διοργάνωσης φεστιβάλ και αυτός των παράλληλων εκδηλώσεων.
Πρόεδρος του ΔΣ του ΠΚΙ είναι ο κ. Κωνσταντίνος Γκόγκος .
Την διδασκαλία και επιμέλεια των προγραμμάτων του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών ασκούν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ.κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας (Καλλιτεχνικός Δ/ντης Συγκροτήματος), Νίκος Νούσιας, και Βασίλης Ράπτης.
 


ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ:

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ: «Η Άνοιξη κι ο Έρωτας στην Ελλάδα», «Η Πασχαλιά στην Ελλάδα», «Σκωπτικοί και περιγελαστικοί χοροί της Ελλάδα», «Χοροί ορεινών περιοχών της Ελλάδας», «Το Νερό στην παράδοση», «Ρυθμικά παιγνιδίσματα», «Ο Κύκλος της Ζωής στην Παράδοση της Ελλάδας», «Ο Κύκλος του Χρόνου στην Παράδοση της Ελλάδας», «Αντρικοί, Γυναικείοι και Αντικριστοί χοροί της Ελλάδας», η «Γονιμότητα της Φύσης και της Ζωής στη Λαϊκή Παράδοση», «Σχολικοί χοροί με τις Γυμναστικές Επιδείξεις», «Στα πανηγύρια της Ελλάδας», «Το αλφαβητάρι του χορού», «Κοινός λόγος σε χορούς της Ελλάδας», «Προσωπίδες και Τζαμάλες», «Όσα λουλούδια του Μαγιού», «Λαχνίσματα και παιχνιδοτράγουδα», «Βόρειες διαδρομές» και «Εν χορδαίς και οργάνω».
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: Σε πέντε σεμινάρια και ένα συμπόσιο λαογραφίας παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν οι περιοχές: Βόρειας Θράκης, Αλμωπίας, Κρήτη, Μικράς Ασίας,  Καππαδοκίας, Κύπρου, Κυκλάδων, καθώς και οι περιοχές της Ηπείρου: Ζαγόρι, Σούλι, Παραμυθιά, Μέτσοβο, Βοβούσα, Κούρεντα, Ιωάννινα, Συρράκο, Κόνιτσα, Σαρακατσάνοι Ηπείρου, συγκαθιστοί χοροί βλαχοχωρίων Ηπείρου, ενώ έγινε και θεωρητική προσέγγιση των ρυθμών που απαντώνται στην Ήπειρο
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ: «Η Άνοιξη και ο Έρωτας σε Ήπειρο και Θράκη», «Η Ξενιτιά σε Ήπειρο, Κρήτη  και Δωδεκάνησα» και «Η Ήπειρος συναντά την Μικρά Ασία στον Κύκλο της Ζωής».
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Εννιά «γιορτές τσίπουρου», 1η μουσικοχορευτική συνάντηση παιδικών συγκροτημάτων Ιωαννίνων, 1η μουσικοχορευτική συνάντηση Κ.Α.Π.Η. Ιωαννίνων. Επίσης οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις: «Από την Παράδοση Ακριτών του Ελληνισμού», «7 Σύλλογοι για τα Γιάννινα», «Παραδομένα Ηπειρωτικά και Κρητικά βήματα για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων», «Χορεύουμε και Τραγουδάμε για την Εθνική Παλιγγενεσία»   κ.α.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ (ενδεικτικά)
(ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ- ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ)

  • Παράσταση στο ιστορικό θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» (10/9/2001)
  • Παραστάσεις για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από Ιωάννινα το 2000 (για το Σίδνευ) , το 2004 (Αθήνα), 2008 (Πεκίνο).
  • Παραστάσεις για την Ολυμπιακή Φλόγα στη Λεμεσό Κύπρου το 2004.
  • Παραστάσεις ενώπιον των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και Καρόλου Παπούλια από το 1999 ως και το 2011.
  • Παράσταση για πρώτη φορά ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια, και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κώστα Καραμανλή, το Πάσχα του 2008.
  • Συμμετοχή στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου στα Ιωάννινα (27/5/1999).
  • Συμμετοχή για 2 χρόνια στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Οργανισμού «7 ήλιοι- 7 φεγγάρια» στην Οντεμίρα και το Πόντε ντε Σορ της Πορτογαλίας με εξαιρετικές κριτικές, όπου συνόδευσε χορευτικά για πρώτη φορά κορυφαίους Έλληνες μουσικούς όπως: Δόμνα Σαμίου (σε νησιώτικους και ποντιακούς χορούς), Πέτρο Λούκα Χαλκιά (σε ηπειρώτικους χορούς), Χρόνη Αηδονίδη (σε θρακιώτικους χορούς), οικογένεια Τούνη (σε μακεδονίτικους χορούς).
  • Παράσταση στη Ρώμη (διοργάνωση της Ελληνικής Πρεσβείας) στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ «isola del cinema», με συμμετοχή πλήθος σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού της Ιταλίας.
  • Παράσταση στα Τίρανα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας που έγιναν σε 3 χώρες του κόσμου.
  • Παράσταση του παιδικού τμήματος στο 5ο διεθνές παιδικό φεστιβάλ στη Λεμεσό της Κύπρου.
  • Εκπροσώπηση της Ελλάδας σε σημαντικές διοργανώσεις σε Κύπρο, Ιταλία, Αλβανία, Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Λιθουανία, Τουρκία.
  • Εκπροσώπηση της Ελλάδας στο «1ο Ευρομεσογειακό Φεστιβάλ Λεμεσού», 2006
  • Εκπροσώπηση των Ιωαννίνων σε σημαντικές διοργανώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κάρπαθο, Ρόδο, Σύμη, Λέρο κ.α.
  • Παράσταση στο 15ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης.
  • 26/7/2006: Παράσταση στην 1η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Αποδήμων Ηπειρωτών στα Γιάννινα (παρουσία της υπουργού Εξωτερικών και άλλων επισήμων).
  • 4,5/2/2006: Αθήνα, Πίττα Πανηπειρωτικής όπου το Συγκρότημα είχε τιμητική συμμετοχή ενώπιον 10.000 θεατών του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου.
  • 25-27/7/2008: Γιάννινα, παράσταση στα πλαίσια του 1ου Συνεδρίου Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.
  • Παραστάσεις σε ομάδες συνανθρώπων μας που χρίζουν ιδιαίτερα ευαίσθητης αντιμετώπισης όπως ΚΑΠΗ, Γηροκομείο, ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα, παιδία με διάφορα προβλήματα στην υγεία τους.
  • 25/3/2009: Τιμητική παρουσία χορευτών της πρώτης δεκαετίας από την ίδρυση του Συγκροτήματος στην επετειακή παράσταση για την Εθνική Παλιγγενεσία με συμμετοχή και άλλων συλλόγων.
  • Ιούλιος 2009: Η κατάκτηση της πρώτης θέσης με το χρυσό βραβείο  στο χορό και της τρίτης με το χάλκινο μετάλλιο στο τραγούδι από τους χορευτές του, σε Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ στη Λιθουανία (Siauliai) το 2009.
  • 22/8/2009: Γιάννινα. Παράσταση προς τιμή του τ. υποψηφίου Προέδρου των   Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Κυβερνήτη Μασαχουσέτης κ. Μ. Δουκάκη.
  • 27/8/2010: Κωνσταντινούπολη. Επίσκεψη και απόδοση τραγουδιών στον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο στο Πατριαρχείο (Φανάρι).
  • 27/8/2010: Κωνσταντινούπολη. Παράσταση στο Μέγα ρεύμα Βοσπόρου Κωνσταντινουπόλεως προσκεκλημένοι της εκεί Κοινότητας.
  • 13/6/2011: Παράσταση για την Αφή της Φλόγας της Ελπίδας των Παγκόσμιων Αγώνων Special   Olympics 2011, στα Γιάννινα (πλατεία Πύρρου).
  • 10/9/2011: Λέρος. Για πρώτη φορά παράλληλη συμμετοχή του Συγκροτήματος σε διοργάνωση με εισήγηση σε συνέδριο και παράσταση στο φεστιβάλ.

Επικοινωνία
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ:4 μ.μ. - 9 μ.μ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:ΔΩΔΩΝΗΣ 35, ΤΚ 45 221 , ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ:26510-48235

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com