Banner

Ημερολόγιο

 

 

 

Οικογενειακές Ιστορίες

Οικογενειακές Ιστορίες

Ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας. Τραύματα οι γονείς, τραύμα ανεπούλωτο και ο άνθρωπος, το άχρονο παιδί αυτού του κόσμου. Ο πάντα -σαν παιδί- ανυπεράσπιστος άνθρωπος, ο οποίος δεν ζει μες στον χρόνο άλλα πίσω από τον χρόνο και του οποίου η ιστορία δεν του ανήκει γιατί υπόκειται στην δικαιωματική κατοχή των γονιών.

Η Κ.Ο.Π.Ι επιστρέφει στον νεφελώδη τόπο της παιδικής ηλικίας , τον τόπο του εγκλήματος, με εφτά ταινίες που βυθομετρούν τον ίδιον τον θεσμό της οικογένειας καθώς και τις αντανακλάσεις του στα ξέχωρα πρόσωπα. Ελάτε να μάθουμε μαζί πως η αγία οικογένεια αμαρτάνει, πως η αδελφική αγάπη δεν είναι παρά το αντεστραμμένο μίσος, πως οι γονείς γίνονται παιδιά και τα παιδιά γονείς. Και πως -καμιά φορά- το κοινό αίμα οδηγεί σε από κοινού αιματοκύλισμα.

Αίθουσα «Δημ. Χατζής»
Είσοδος ελεύθερη


Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, ώρα 21:30 μ.μ.
Πέδρο Αλμοδόβαρ , Όλα για τη Μητέρα μου (All About My Mother),
Ισπανία-Γαλλία, 1999, 101’, Σεσίλια Ροθ, Μαρίζα Παρέδες, Πενέλοπε Κρουζ

Το Όλα για τη μητέρα μου (Todo sobre mi madre) είναι μια πολυβραβευμένη ταινία του 1999, σε σκηνοθεσία και σενάριο από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ. Η ταινία ασχολείται με το θέμα του AIDS, τον επαναπροσδιορισμό φύλου, της αναζήτησης σεξουαλικής ταυτότητας, φύλου, θρησκείας, πίστης και λόγου ύπαρξης και τα σχολιάζει με ένα κωμικοτραγικό τρόπο και μια έντονη αίσθηση μαύρου χιούμορ. Η ταινία απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας καθώς και βραβείο σκηνοθεσίας και οικουμενικό βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών. Έχει διακριθεί επίσης με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, BAFTA Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Σκηνοθεσίας και 7 βραβεία Goya.

Πλοκή
Όταν χάνει τον 17χρονο γιο της σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, η μητέρα του πάει στη Βαρκελώνη για να βρει τον πατέρα του. Χώρισαν πριν γεννηθεί το παιδί, γιατί εκείνος έγινε τρανσέξουαλ. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης συναντά μια νεαρά καλόγρια με AIDS και μια σταρ του θεάτρου. Ζει μια μικρή περιπέτεια στον κόσμο των τρανσέξουαλ με δραματικό τέλος.

 

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017, ώρα 21:30 μ.μ.
Τόμας Βίντερμπεργκ, Οικογενειακή Γιορτή (Festen)
Πρωταγωνιστές: Ούλριχ Τόμσεν, Χένινγκ Μόριτζεν, Τόμας Μπο Λάρσεν
Χώρα Παραγωγής: Δανία-Σουηδία
Έτος Παραγωγής: 1998
Διάρκεια: 105 λεπτά

Μια οικογενειακή γιορτή γίνεται αφορμή να διαταραχτεί η επίπλαστη αρμονία που για χρόνια επικρατούσε μέσα στο σπίτι της οικογένειας Χάνσεν. Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο πατέρας, ο Χέλγκε, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος γιορτάζει τα εξηκοστά του γενέθλια περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του και στενούς φίλους. Τα καλά κρυμμένα μυστικά της οικογένειας αποκαλύπτονται, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να συγκλονίζουν κανέναν. Η γιορτή συνεχίζεται κανονικά – το γλέντι δε σταματάει. O καλοκουρδισμένος μεγαλοαστικός μηχανισμός αντιστέκεται.

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017, ώρα 21:30 μ.μ.
Ξαβιέ Ντολάν,  Mommy (Xavier Dolan)

Έτος: 2014 , Xώρα: Καναδάς, Διάρκεια: 139 λεπτά
Παίζουν: Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon, Suzanne Clément

Η ταινία εκτυλίσσεται σ’ ένα υποθετικό 2015 (ένα εντελώς περιττό μελλοντολογικό στοιχείο), όπου, μ’ ένα νέο νομοσχέδιο κοινωνικής πρόνοιας, οι γονείς που δεν μπορούν, οικονομικά ή συναισθηματικά, να τα βγάλουν πέρα με τα δύσκολα, ατίθασα ή ασθενή παιδιά τους, μπορούν να τα παραδίδουν δωρεάν σε ψυχιατρικές κλινικές. Η Ντάι είναι μητέρα του «δύσκολου» έφηβου Στίβεν, με συχνές βίαιες εκρήξεις, αλλά δε διανοείται να εγκαταλείψει το γιο της. Η ίδια είναι μια απολαυστική υπερβολή: μια σπασμένη καλλονή δεύτερης διαλογής, γεμάτη ορμή, χιούμορ και πείσμα, χήρα εδώ και λίγα χρόνια, πιάνει την κάθε στιγμή τη ζωή από το χαλινάρι και την ιππεύει με στιλ. Ετοιμη ν’ αντιμετωπίσει κάθε εμπόδιο, φορά το χαμόγελό της, τις ψηλοτάκουνες πλατφόρμες της και τα στενά της τζιν και επιτίθεται. Στη μικρή, ιδιαίτερη οικογένεια, θα έρθει να προστεθεί η Κάιλα, η συνεσταλμένη γειτόνισσα, που προσπαθεί να ξεπεράσει ένα πρόσφατο προσωπικό τραύμα και, στην Ντάι και τον Στίβεν θα βρει ένα απρόσμενο καταφύγιο.
 

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, ώρα 21:30 μ.μ.
The Straight Story,  Ντέιβιντ Λιντς
Έτος: 1999, Χώρα : Γαλλία-Ηνωμένο Βασίλειο-Η.Π.Α, Διάρκεια: 112΄
Πρωταγωνιστές: Ρίτσαρντ Φαρνσγουόρθ, Σίσι Σπέισεκ



 

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, ώρα 21:30μ.μ.
Ξενία, Πάνος Κούτρας
Έτος: 2014, Χώρα : Ελλάδα-Γαλλία-Βέλγιο,  Διάρκεια: 134΄
Πρωταγωνιστές: Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια, Γιάννης Στάνκογλου

 

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, ώρα 21:30 μ.μ.
Γουές Άντερσον, Οικογένεια Τενενμπάουμ (The Royal Tenenbaums)
Έτος: 2001, Χώρα: Η.Π.Α., Διάρκεια: 110΄
Πρωταγωνιστές: Τζιν Χάκμαν, Γκουίνεθ Πάλτροου, Αντζέλικα Χιούστον

 

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 21:30 μ.μ.
Αντρέι Ζουλάφσκι, Μία Γυναίκα Δαιμονισμένη (Possession)
Έτος: 1981, Χώρα: Γαλλία-Δυτική Γερμανία, Διάρκεια: 124΄
Πρωταγωνιστές: Ιζαμπέλ Αντζανί, Σαμ Νιλ, Χάιντς Μπένετ

 

Διοργάνωση: Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - ΚΟΠΙ
Με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών


 

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com