Banner

Ημερολόγιο

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΙ

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΙ
Ενότητα:«Παράθυρο στον κόσμο»

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής»
Είσοδος ελεύθερη

  • Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ώρα 20:30
    Η Επιστροφή (The Return), Andrey Zvyagitsev, Ρωσία, 2003, 105’

    Στη σύγχρονη Ρωσία δύο νεαρά αγόρια ξαναβρίσκουν τον πατέρα τους που γνωρίζουν μόνο από μια παλιά φωτογραφία. Πατέρας και γιοι ξεκινούν για μια περιπέτεια ψαρέματος στις αχανείς ερημιές της χώρας. Για τα παιδιά όμως γρήγορα το ταξίδι μετατρέπεται σε μια δοκιμασία που αντί για να γεμίσει το κενό της πολυετούς έλλειψης της πατρικής φιγούρας, δημιουργεί νέες πληγές καθώς ο ένας επιζητεί το γονικό δέσιμο ενώ ο δεύτερος επαναστατεί στην αυταρχικότητα του πατέρα.
    Η «Επιστροφή» ήταν μία αναπάντεχη έκπληξη από τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι, στη Βενετία, και πλήθος άλλων βραβείων σε διάφορα φεστιβάλ παγκοσμίως. Παράλληλα η πορεία του μετέπειτα ήρθε να επιβεβαιώσει το ταλέντο του με ταινίες όπως «Η Αποξένωση» (2007), «Έλενα» (2011), «Λεβιάθαν» (2014) και «Loveless - Χωρίς Αγάπη» (2017) που δικαιότατα τον τοποθετούν πια ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς της εποχής μας και άξιο συνεχιστή της μεγάλης Ρωσικής κινηματογραφικής σχολής.
    https://www.youtube.com/watch?v=mEKp-Ort7hU

 

  • Κυριακή 10 Νοεμβρίου, ώρα 20:30
    Lantana, Ray Lawrence, Αυστραλία, 2001, 121’

 

  • Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ώρα 20:30
    Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου
    (Beasts of Southern Wild), Benh Zeitlin,
    ΗΠΑ, 2012, 93’

    Τα “Μυθικά Πλάσματα του Νότου” (έξοχος τόσο ο αυθεντικός τίτλος όσο και η ελληνική μεταφορά του) ζουν σε μια αποκλεισμένη κοινότητα με την ονομασία “Μπανιέρα” στους βάλτους της Λουιζιάνα. Με τον ερχομό μιας καταιγίδας τα πάντα ανατρέπονται και η κοινότητα θα αναγκαστεί να μαζέψει τα κομμάτια της και να αναζητήσει ένα καινούριο μέλλον με τη μικρή “ποιήτρια του δρόμου” Χασπάπι και τον πατέρα της να οδηγούν την ιστορία μεταξύ ωμού ρεαλισμού και σουρεαλιστικής ποίησης.
    Τα “Μυθικά Πλάσματα του Νότου” είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο ευχάριστες εκπλήξεις που μας έχει δώσει ο Αμερικανικός Κινηματογράφος στη νέα χιλιετία. Ένα φιλμ που ξεχειλίζει από φρεσκάδα, μια ανεξάρτητη παραγωγή με ερασιτέχνες ως επί το πλείστον ηθοποιούς που ενώ είναι βαθιά αμερικάνικος με ανεξίτηλη τη στάμπα του γεωγραφικού του προσδιορισμού, “ολισθαίνει” συχνά προς πιο ευρωπαϊκά μονοπάτια δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα ολόδικό του μονοπάτι. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του τριαντάρη Μπεν Ζείτλιν, που εκτός από ένα εξαιρετικό σενάριο και μια ενδιαφέρουσα σκηνοθετική αντίληψη που ισορροπεί εκπληκτικά μεταξύ ντοκιμαντέρ και ταινίας φαντασίας, έχει την τύχη και ευτυχία να βρίσκει στο πρόσωπο της 10χρονης Κουβανζανέ Γουολίς, που ερμηνεύει την Χάσπαπι, μια εξαιρετικά δυναμική και ταυτόχρονα ονειροπόλα, πλήρως ολοκληρωμένη ερμηνευτική προσέγγιση που της χάρισε – δικαιότατα - και υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ στην κατηγορία Α΄ Γυναικείου ρόλου (η νεαρότερη υποψήφια στην ιστορία του θεσμού).  Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου ενώ κέρδισε τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ των Κανών και το Βραβείο των Κριτικών στο Φεστιβάλ Sundance . https://www.youtube.com/watch?v=pvqZzSMIZa0

 

  • Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ώρα 20:30
    Πουθενά στην Αφρική (Nowhere in Africa), Carole Link, Γερμανία, 2001, 141’

    Λίγο μετά την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου η γερμανο-εβραϊκής καταγωγής οικογένεια Ρέντλιχ, καταφέρνει να ξεφύγει από τη φρίκη των Ναζί την τελευταία στιγμή. Η πεντάχρονη Ρεγγίνα ξεκινά μια νέα ζωή με τους γονείς της, την Τζέτελ και τον Βάλτερ, σε μια μικρή απομονωμένη φάρμα στην Κένυα, όπου ζουν φτωχικά αποκομμένοι από τις ρίζες τους στη Γερμανία. Όσο η Ρεγγίνα ανακαλύπτει τη μαγεία της Αφρικής, μιας ξένης ηπείρου γεμάτης παράξενους ανθρώπους, οι γονείς της απελπίζονται λόγω της φτώχειας και της απομόνωσης. Ο Βάλτερ βασανίζεται περισσότερο από την αδυναμία του να ξεριζώσει τη Γερμανία από την καρδιά του, παρά από την οικονομική τους κατάσταση. Αυτό δεν αλλάζει ακόμα και όταν βεβαιώνεται πως η υπόλοιπή του οικογένεια στη Γερμανία δολοφονήθηκε από τους Ναζί.
    Το “Πουθενά στην Αφρική” βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Στέφανι Σβάϊγκ, το οποίο με τη σειρά του είναι βασισμένο στη προσωπική ζωή της συγγραφέως.  Το φιλμ είναι γυρισμένο σε φυσικούς χώρους στην Κένυα ενώ η συμβολή του διευθυντή φωτογραφίας Gernot Roll είναι κάτι παραπάνω από σημαντική καθώς επαινέθηκε ιδιαίτερα για την ιδιαίτερη αισθητική με την οποία απεικονίζεται η Κένυα.
    Το φιλμ κέρδισε πέντε βραβεία στα Γερμανικά Βραβεία Κινηματογράφου ενώ έκανε την έκπληξη κερδίζοντας το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, το 2001, υποσκελίζοντας πολύ γνωστότερα ονόματα, όπως τον Ζανγκ Γιμού και τον Άκι Καουρισμάκι.  Αξίζει να σημειωθεί ότι και το πρώτο φιλμ που σκηνοθέτησε η Carole Link με τίτλο “Πέρα από τη σιωπή” (Beyond Silence, 1996) ήταν
    υποψήφιο για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

 

 

 

 

  • Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30
    Καυτή Σάρκα (Carne Tremula), Πέδρο Αλμοδόβαρ, Ισπανία, 1997, 103’
    Με τους  Φραντσέσκα Νέρι, Χαβιέ Μπάρντεμ, Λιμπέρτο Ραμπάλ

    Μαδρίτη 1970, μια πόρνη φέρνει στον κόσμο τον Βίκτορ μέσα σε ένα νυχτερινό λεωφορείο λίγο πριν την πτώση του καθεστώτος του Φράνκο. Η ιστορία μεταφέρεται είκοσι χρόνια αργότερα για να συναντήσουμε τον Βίκτορ, το μωρό της αρχής, σε μια Μαδρίτη ολότελα διαφορετική. Ο Βίκτορ συναντά την Έλενα και ξεκινούν ένα τσακωμό, ο οποίος θα φέρει τους αστυνομικούς Νταβίντ και Σάντσο στο διαμέρισμα και στην ατυχή γραμμή γεγονότων που ακολουθεί ο Νταβίντ πυροβολείται από τον συνάδελφό του. Ο Βίκτορ κατηγορείται άδικα και τελικά φυλακίζεται για την πράξη αυτή. Έξι χρόνια μετά, ο Βίκτορ αποφυλακίζεται και ξεκινά μια σχέση με τη σύζυγο του Σάντσο αλλά και με την Έλενα που στο μεταξύ έχει παντρευτεί τον Νταβίντ ο οποίος με τη σειρά του έχει μείνει ανάπηρος εξαιτίας εκείνου του πυροβολισμού.
    Από την σύντομη περιγραφή της ιστορίας καταλαβαίνει κανείς ότι βρίσκεται στο μοναδικό σύμπαν του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Σχέσεις, έρωτας, προδοσία και εκδίκηση μπερδεύονται σε μια ιστορία που εκτός από τυπική για την κοσμοθεωρία του Ισπανού σκηνοθέτη, ήταν και μέρος μιας δραματουργικής κορύφωσης που είχε ξεκινήσει ήδη από το Μάταντορ (1986) αλλά είχε καμουφλαριστεί κάτω από την σαρκαστική κωμωδία για περισσότερο από μία δεκαετία. Η “Καυτή Σάρκα” μαζί με  το “Μυστικό μου λουλούδι” που προηγήθηκε και το “’Όλα για τη μητέρα μου” που ακολούθησε σηματοδότησε μια νέα οπτική που κρατώντας τα βασικά  συστατικά του Αλμοδοβάρ σε αισθητικό επίπεδο, τόνωσε ακόμη περισσότερο το συναίσθημα και φανέρωσε την αγάπη του για το καθαρόαιμο μελόδραμα που συχνά φαινόταν απλά να το διακωμωδεί σε μερικές από τις προηγούμενες ταινίες του. Ταινία ωριμότητας με ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών να συνδράμει με τον καλύτερο τρόπο και να γίνεται αναπόσπαστο μέρος στην οπτικοποιημένη πινακοθήκη χαρακτήρων για την οποία τόσο συχνά επαινείται ο Αλμοδόβαρ. Φραντσέσκα Νέρι, Χαβιέ Μπαρδέμ, Λιμπέρτο Ραμπάλ, Χοσέ Σάντσο, Πενέλοπε Κρουζ και Άντζελα Μολίνα κρατούν τους πρώτους ρόλους σε ακόμη μία επίδειξη υποκριτικής ενός εκλεκτικού ensemble cast, δείγμα του μοναδικού και αστείρευτου καθοδηγητικού ταλέντου του Iσπανού δημιουργού. 
    Η ταινία είναι κατάλληλη άνω των 18 ετών.
    https://www.youtube.com/watch?v=pYLgjp9yON0


 

Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com