Banner

Ημερολόγιο

 

 

 

Θεατρική Ομάδα Φιλολογίας του ΑΠΘ, Αλφρέντ Ζαρύ «Υμπύ Τύραννος»

Δελτίο Τύπου
Αλφρέντ Ζαρύ «Υμπύ Τύραννος»

Η Θεατρική Ομάδα Φιλολογίας του ΑΠΘ μετά από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων σε Θεσσαλονίκη και Κύπρο, παρουσιάζει την κωμωδία του Αλφρέντ Ζαρύ Υμπύ Τύραννος σε διασκευή Γιώργου Μιχαήλ στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δημήτρης Χατζής" στις 15 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 21:00.
Η Θεατρική Ομάδα του τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ. δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2014 μετά από πρωτοβουλία ορισμένων φοιτητών του Τμήματος. Την σκηνοθετική καθοδήγηση της ομάδας ανέλαβε ο Γιώργος Μιχαήλ, απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ. και απόφοιτος Ανωτέρας Δραματικής Σχολής. Από τους βασικότερους στόχους της ομάδας είναι να καταπιαστεί με έργα διαχρονικά, αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε ως «πολιτική κωμωδία», έργα που να μιλούν και σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα.
Τον Μάιο του 2015 η ομάδα παρουσίασε την πρώτη της δουλειά με την παράσταση «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η παράσταση πήρε μέρος και στην 11η Διεθνή Πανεπιστημιάδα Σερρών, τον Ιούνιο του 2015.
Η Κατερίνα Διακομοπούλου έγραψε για την παράσταση στην εφημερίδα «Μακεδονία»:
Αντίστοιχη ομάδα, παλλόμενη καρδιά του θεσμού του πανεπιστημιακού θεάτρου, είναι η θεατρική ομάδα της Φιλολογίας του ΑΠΘ. Φέτος υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Μιχαήλ, δαιμόνιου και πολλά υποσχόμενου Κύπριου φοιτητή, η Θεατρική Ομάδα Φιλολογίας παρουσίασε τον ¨Υμπύ Τύραννος¨ μια διασκευή των έργων του Ζαρύ και του Μάρκαρη.
Ο Υμπύ είναι ο πρώην βασιλιάς της Αραγώνας, λοχαγός των Δραγόνων και έμπιστος του βασιλιά της φανταστικής Πολωνίας. Είναι λαίμαργος, αιμοβόρος και διψάει για εξουσία που ποτέ δεν είναι αρκετή. Ο Ζαρύ γράφει αυτήν τη γκροτέσκα κωμωδία στα τέλη του 19ου αιώνα σε ηλικία μόλις 15 χρόνων, εμπνευσμένος από τον καθηγητή του της Φυσικής, ενώ ο Μάρκαρης ξαναγράφοντας τον στα χρόνια της δικτατορίας βλέπει στον «Υμπύ» ένα σύμβολο της χούντας του ’67. «Ο Υμπύ είμαι εγώ, είστε εσείς, είμαστε όλοι. Ανικανοποίητοι και διψασμένοι πάντα για περισσότερα. Η εξουσία όμως δεν κερδίζεται, άλλα δίνεται σε αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις. Φτάνει να μην αλλάζουνε την τάξη των πραγμάτων. Γιατί αυτήν δεν την ορίζει η εξουσία, την ορίζουν αυτοί που είναι πάνω από την εξουσία. Αυτοί που νίκησαν τα αγρίμια, αυτοί που νίκησαν μετά και τον άνθρωπο. Ανάθεμα σε σας, ανάθεμα σε μας, και ζητώ το έθνος!»
«… οι ηθοποιοί της παράστασης έχουν να επιδείξουν περισσότερες υποκριτικές και φωνητικές δεξιότητες από αμειβόμενους συναδέλφους τους».

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com