Banner

Ημερολόγιο

 

 

 

Εκπαίδευση στη θεωρία του χορευτικού πεδίου από το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών.

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,
ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 55, 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΤΗΛ. 26510 83940. 83942. FAX 26510 75784
www.pkdi.gr E-mail: pkdi1@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.

Εκπαίδευση στη θεωρία του χορευτικού πεδίου από το
Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών

Μήνας θεωρητικής προσέγγισης πεδίων που έχουν σχέση με την  μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου και της Ελλάδας, είναι ο Μάρτιος για το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.
Συγκεκριμένα οι χορευτές των ηλικιών του Γυμνασίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Νησί της Λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων, ώστε να γνωρίσουν από κοντά σημαντικά στοιχεία που σχετίζονται με την Ιστορία των Ιωαννίνων και περιγράφονται στα τραγούδια και τους χορούς που διδάσκονται.
Το έργο αυτό ανέλαβε και πραγματοποίησε με υποδειγματικό τρόπο ο κ. Φώτης Ραπακούσης, ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες του τόπου, που υποδέχτηκε τους χορευτές στο μουσείο Επαναστατικής και Προεπαναστατικής περιόδου (Μουσείο Αλή Πασά). Η πραγματική ιστορία του Αλή Πασά, ή σχέση του με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, παραδοσιακές φορεσιές της Ηπείρου, κοσμήματα της φημισμένης γιαννιώτης αργυροχρυσοχοΐας, ζωγραφικοί πίνακες επωνύμων  είναι μερικά από τα στοιχεία που γνώρισε στους καλεσμένους του. Παράλληλα η ξενάγηση στον οικισμό και μερικά από τα μοναστήρια του Νησιού από τον Πρόεδρό του κ. Άρη Λιούμπο αλλά και το στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού Δήμου Ιωαννιτών, φωτογράφο, καταγόμενο από το Νησί κ. Αιμίλιο Νέο έδωσε για μια ακόμη φορά την πραγματική αξία στην έννοια, ηπειρώτικη φιλοξενία.

Στο ίδιο πνεύμα, αυτό της θεωρητικής προσέγγισης πτυχών του λαϊκού πολιτισμού που έχουν σχέση με τον παραδοσιακό χορό, εντάσσεται η συνδιοργάνωση του Τμήματος με συλλόγους των Ιωαννίνων, του 13ου σεμιναρίου παραδοσιακών χορών και θέμα την μουσικοχορευτική παράδοση της Νάξου, το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017. Εισηγητής θα είναι ο καθηγητής κ. Σταύρος Σπηλιάκος, Διδάκτωρ στη Χορολογία του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Πανεπιστημίου Αθηνών. Σημειώνεται ότι τα 12 σεμινάρια που έχει διοργανώσει  το Τμήμα ως σήμερα ήταν: 4 για χοροδιδασκάλους, 2 για Γυμνάσια ευρωπαϊκών χορών και 6 για τους χορευτές του.

Αξίζει να τονιστεί ότι η πλούσια δραστηριότητα του Μαρτίου για το Συγκρότημα θα κλείσει με την διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννίνων  στις 25/3, ενώ είχε προηγηθεί το 1ο Φεστιβάλ Παιδικών Συγκροτημάτων στις 21/2/2017.
-------------------------------------

 
Φωτ.: 1. Μάθημα Ηπειρώτικης Ιστορίας και Λαογραφίας από τον κ. Φώτη Ραπακούση στους νεαρούς χορευτές του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννίνων (φωτ. Αιμίλιος Νέος).
2. Ένα σημείο αναφοράς για την Ιστορία των Ιωαννίνων. Μουσείο Επαναστατικής και Προεπαναστατικής περιόδου (Μουσείο Αλή Πασά).

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com