Banner

Ημερολόγιο

 

 

 

Εικαστικό Εργαστήρι

Εικαστικό Εργαστήριο

Το Εικαστικό Εργαστήρι, είναι ένας θεσμός που λειτούργησε στην πόλη μας το 1986 και εντάχθηκε στο δίκτυο των Εικαστικών Εργαστηρίων του ΥΠ.ΠΟ, το 1996, κατόπιν προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του ΥΠ.ΠΟ., αποτελεί δε, ένα από τα τμήματα δραστηριοτήτων του Π.Κ.Δ.Ι.

Στεγάζεται και φιλοξενεί το σύνολο των εργαστηριακών τμημάτων του, στο παραδοσιακό κτίριο του άλλοτε Στρατιωτικού Νοσοκομείου, επί της οδού Δωδώνης 35. Με την πολυετή κα φιλόδοξη πορεία του, συνετέλεσε τα μέγιστα στην καλλιέργεια και προώθηση της Εικαστικής παιδείας της πόλης μας, αναγνωρίστηκε  και καθιερώθηκε στην συνείδηση των πολιτών μας.

 

Οι σπουδαστές του Εικαστικού Εργαστηρίου ανάλογα με την βαθμίδα φοίτησης, εφαρμόζουν τις αρχές των εικαστικών τεχνών σε ατομικές και ομαδικές εργασίες με τη χρήση και κατάκτηση διαφόρων υλικών και τεχνικών, όπως και με τη γνωριμία του έργου μεγάλων καλλιτεχνών μέσα από διαφάνειες και βιβλία τέχνης. Οξύνουν τη παρατηρητικότητα τους, αναπτύσσουν τη δημιουργική φαντασία, καλλιεργούν έμφυτες η επίκτητες ικανότητες και επιδεξιότητες. Αποκτούν προσωπικό αισθητικό κριτήριο και την ικανότητα αισθητικής συγκίνησης, αποτέλεσμα της κατανόησης του έργου τέχνης. Επισκέπτονται εκθέσεις, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους εντός και εκτός της πόλης.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό του έργο, το Εικαστικό Εργαστήρι, δραστηριοποιείται και σε εκδηλώσεις επιμορφωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Διοργανώνει εκθέσεις, προγράμματα συνεργασίας με άλλους φορείς  και σεμινάρια που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και σε φιλότεχνο κοινό. Συμμετέχει στην διοργάνωση πολύμορφων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως παραστάσεις δρόμου, θεατρικές παραστάσεις, λαϊκά δρώμενα, κατασκευές σε δημόσιους χώρους.

 

 

 

ΣΤΟΧΟΙ

Μέσω των διδακτικών προγραμμάτων, δραστηριοτήτων και της διοργάνωσης εκθέσεων, το Εικαστικό εργαστήρι στοχεύει :

  1. Να συντελέσει στην πολιτιστική και εικαστική ανάπτυξη της πόλης.
  2. Στην επικοινωνία, διασφάλιση της ψυχικής και πνευματικής ισορροπίας και κοινωνικοποίησης του παιδιού.
  3. Στην ανάπτυξη της αντιληπτικής ικανότητας σε οπτικό, απτικό και κινητικό πεδίο και της κριτικής ικανότητας, ευαισθησίας, δημιουργικής σκέψης και φαντασίας.
  4. Στην απεικόνιση της παραστατικής σκέψης. Η εικαστική δημιουργία ως δραστηριότητα είναι πιο στενά συνυφασμένη με την παραστατική ικανότητα.
  5. Στη γνώση της εικαστικής γλώσσας που είναι απαραίτητη όχι μόνο στον καλλιτέχνη αλλά και στον φιλότεχνο ή τον απλό θεατή ενός έργου τέχνης.
  6. Στην ανακάλυψη και αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομίας  της Ελλάδας και των άλλων χωρών.
  7. Στην ανάπτυξη ικανοτήτων είτε είναι έμφυτες είτε επίκτητες. Στην απόκτηση προσωπικού αισθητικού κριτηρίου και ικανότητας αισθητικής συγκίνησης που είναι αποτέλεσμα της κατανόησης του έργου τέχνης.
  8. Στην απομάκρυνση του κοινού από τα εικαστικά υποπροϊόντα που αποπροσανατολίζουν και καταστρέφουν την αισθητική του και έτσι, σταδιακά, στην απόκτηση εικαστικής παιδείας με την καθοδήγηση έμπειρων και ενεργών καλλιτεχνών.
  9. Στην άσκηση και στην αντίστοιχη εξοικείωση με τα σύμβολα, τα μέσα και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες για την δημιουργία του έργου τους, ώστε να αναπτυχθεί το αισθητικό κριτήριο.
  10. Στην αισθητική προσέγγιση του έργου καλλιτεχνικής δημιουργίας ελληνικής και παγκόσμιας όπως εμφανίστηκε στις διάφορες εποχές ώστε να γίνει αντιληπτό πως η τέχνη πρέπει να είναι σύμβολο και μέσο συναδέλφωσης των λαών.

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Α.ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
(2 ώρες την εβδομάδα)

1.ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 
(Η διδακτική είναι βασισμένη στο «δεν διδάσκουμε, αλλά μεθοδεύουμε»,
το παιδί ζωγραφίζει, πλάθει, κολλάει, επιχειρεί κατασκευές κτλ.)
2.ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΗΣ-ΔΕΥΤΕΡΗΣ-ΤΡΙΤΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΜΕΙΚΤΩΝ ΥΛΩΝ
(Α΄ μέχρι ΣΤ΄ Δημοτικού )

Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, δημιουργούνται τμήματα όπου εφαρμόζονται οι αρχές των εικαστικών τεχνών σε ποικιλία εκφράσεων και τεχνικών(ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, κατασκευές με διάφορα υλικά, μπατίκ, υφαντική, κολλάζ, σκίτσο, φωτογραφία, κεραμική, ψηφιδωτό)

Β.ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΦΗΒΩΝ
(2 ώρες την εβδομάδα)

1.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΙΚΤΩΝ ΥΛΩΝ
(σχέδιο, χρώμα, ζωγραφικές αναζητήσεις, γλυπτική, χαρακτική, κεραμική, κατασκευές, φωτογραφία)
2.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
(προετοιμασία για ΑΣΚΤ, ΤΕΙ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ )
3.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΚΙΤΣΟΥ-ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
(τεχνικές σκίτσου για ήρωες, καρτούν, δημιουργία προσωπικών κόμικς, καρικατούρα από φωτογραφία κτλ)

Γ.ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ:

1.ΤΜΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
(ελεύθερο σχέδιο, χρώμα από νεκρές φύσεις, εκμαγεία και φυσικό μοντέλο. Εικαστικές αναζητήσεις. Τεχνικές και χρήση υλικών κλπ)
2.ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ
(αρχές ελευθέρου σχεδίου, υλικά κατασκευής, είδη ψηφίδων, συνδετικά υλικά κονιάματα, κόλλες. Μέθοδοι ψηφοθέτησης, τεχνική της δημιουργίας αντιγράφων κλπ.)
3.ΤΜΗΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (αισθητική της φωτογραφίας, φωτογραφική μηχανή, τεχνική αναγνώρισης της, φιλμ, έκθεση φιλμ, φωτισμός κλπ.)
4.ΤΜΗΜΑ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ (τέχνη της αγιογραφίας στις κύριες περιόδους, αρχές σχεδίου περί της τεχνικής της δημιουργίας των φορητών εικόνων και της ζωγραφικής επί του τοίχου ( φρέσκο) ).
5.ΤΜΗΜΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ (κεραμικά είδη, πρώτες ύλες, αισθητική και τεχνική ανάλυση φόρμας, καμίνι, διακόσμηση, τεχνικές υαλωμάτων κλπ.)
6.ΤΜΗΜΑ ΣΚΙΤΣΟΥ-ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
(Τεχνικές σκίτσου για ήρωες, καρτούν, δημιουργία προσωπικών κόμικς, καρικατούρα από φωτογραφία, λετερίνη, ζωγραφική background κλπ)
7.ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
(Θεωρητική και βιωματική ύλη, τεχνική μεθοδολογία διδασκαλίας, υλικά και χρήση τους, παιδικό ιχνογράφημα, διακοσμητικό σχέδιο, σκηνικά, κοστούμια, κουκλοθέατρο, κατασκευές κλπ, σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού)


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:ΔΩΔΩΝΗΣ 35, ΤΚ 45 221 , ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ:Ηλίας Μπαρμπούτης, 4 μ.μ. -9 μ.μ.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ:26510-46220
Email: eikastikoergast@gmail.com



 

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com