Banner

Ημερολόγιο

 

 

 

Διαδραστική παράσταση «Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του ΙΩΑΝΝΗ»

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΝΕΟΛΑΙΑΣ και ΑΘΛΗΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 55, 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΤΗΛ. 26510 83940  FAX 26510 75784
www.pkdi.gr E-mail: pkioannina@gmail.com

Ιωάννινα, 20/3/2017

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
 
Διαδραστική παράσταση  «Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ  του ΙΩΑΝΝΗ»

Μια διαδραστική παράσταση από τους: Νίκο Παπακώστα, Θεόδωρο Παπαγιάννη και Νίκο Δεσεκόπουλο

Στην αίθουσα «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ» στα Γιάννενα φιλοξενείται υπό την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ από τις 24 Μαρτίου μέχρι τις 2Απριλίου 2017 η διαδραστική παράσταση ¨ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ». Μια παράσταση, όπου η μετάφραση και η έμμετρη απόδοση του σπουδαίου ελληνιστικού κειμένου στα Νέα Ελληνικά αλλά και η μουσική του πολυδιάστα του ποιητή και συνθέτη και σκηνοθέτη Νίκου Παπακώστα ‘’εικονογραφούνται’’ με έργα του μεγάλοιυ μας γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη και του εξαιρετικού μας χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου σε μια μοναδική παράλληλη εικαστική παρουσία.. Το αρχικό κείμενο γίνεται πηγή έμπνευσης για τους τρεις καταξιωμένους στο χώρο τους καλλιτέχνες, μια πραγματικά πρωτόγνωρη παρουσία για το μουσικό και εικαστικό γίγνεσθαι, ενώ φαντάζει επίκαιρο για την σημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε. Τα εικαστικά έργα, οι γλυπτικές μικροσυνθέσεις και τα γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη και οι ξυλογραφίες μεγάλου μεγέθους και τα σχέδια του Νίκου Δεσεκόπουλου θα εκτεθούν στο χώρο.
Η Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι κριτικές που απέσπασε υπήρξαν διθυραμβικές από όλα τα ΜΜΕ. Να σημειωθεί ότι το έργο, όπως ανέβηκε στο θέατρο Saint Michel των Βρυξελλών, μεταδόθηκε από την ΕRΤ WORLD σε ολόκληρο τον κόσμο, η δε παράσταση από τον καθεδρικό ναό του Τιμίου Σταυρού και του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ στο Λονδίνο παρουσιάστηκε από την HELLENIC TV σε ολόκληρη την Ελληνική ομογένεια. Η απαγγελία του κειμένου γίνεται από τον θρυλικό ραδιοφωνικό παραγωγό Γιάννη Γαβρίλη, και τον ίδιο τον ποιητή και συνθέτη της μουσικής που συνοδεύει ολόκληρη την παράσταση Νίκο Παπακώστα.
Τον Φεβρουάριο του 2016, γεννιέται η ιδέα να εμπλουτιστούν οι εικόνες με έργα, που θα δημιουργήσουν για την συγκεκριμένη παράσταση οι εικαστικοί Θεόδωρος Παπαγιάννης γλύπτης Νίκος Δεσεκόπουλος χαράκτης, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν είχαν και οι τρεις δημιουργοί συνεργαστεί με επιτυχία. Πράγματι μετά από τα αρχικά σχέδια, σε ένα εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα για τον όγκο της δημιουργίας των έργων, ‘’γεννήθηκαν‘’ οκτώ ξυλογραφίες μεγάλου μεγέθους ( 170 Χ 50εκ.) από τον Νίκο Δεσεκόπουλο και ανάλογες γλυπτικές συνθέσεις και μορφές από τον Θεόδωρο Παπαγιάννη.
Η όλη προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη υπάρχει κύκλος παραστάσεων σε πολιτιστικούς χώρους και πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ώστε το φιλότεχνο κοινό ωα μπορέσει να προσεγγίσει αυτή την λογοτεχνική, μουσική, εικαστική προσέγγιση του σπαουδαίου ελληνιστικού κειμένου της Αποκάλυψης.

 

Πρόγραμμα ομιλιών και ξεναγήσεων:
Παρασκευή 24 Μαρτίου , ώρα 19.00 εγκαίνια και διαδραστική προβολή  «Αποκάλυψης»
Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 24 Μαρτίου – Κυριακή 2 Απριλίου 2017.
Ώρες λειτουργίας: 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Ο  Νίκος  Παπακώστας  κατάγεται  από  την ορεινή  Σκουληκαριά  της Άρτας. Ζει  και εργάζεται  στην  Αθήνα. Βασικό  μουσικό  όργανο  που  ασχολείται είναι η κιθάρα και  έχει  συνεργαστεί  δισκογραφικά  και  σε  συναυλίες  με  σημαντικούς  Έλληνες  και  ξένους  καλλιτέχνες.  Η  μουσική  του  κινείται  σε  ευρύτατα  επίπεδα, από  την  παραδοσιακή  ελληνική  μουσική  μέχρι  την  τζαζ  και  το  μπλουζ, με  κύριο  χαρακτηριστικό  ένα  εντελώς  διαφορετικό  «ύφος»  και  «χρώμα» σε  κάθε  νέα  του  δουλειά. Έχει   γράψει  μουσική  για  θεατρικά  έργα, ταινίες  μικρού  μήκους  και  ντοκιμαντέρ. Έχει  δώσει  συναυλίες  σε  πολλές Ευρωπαικές  χώρες. Είναι  μέλος  των  Ενώσεων  Συνθετών  και  Στιχουργών  Γαλλίας  και  Ιταλίας, για   πολλά  χρόνια  υπεύθυνος  του  Πολιτιστικού  Τμήματος  της  Παγκόσμιας Ομοσπονδίας  Ανεξάρτητων  Παραγωγών  Δισκογραφίας ( F I P I ), ενώ  σήμερα είναι  Γενικός  Γραμματέαςτης  Ένωσης  Μουσικοσυνθετών  και  Στιχουργών  Ελλάδος (ΕΜΣΕ).                                                                                                                                                 Το  2000  βραβεύεται  με  το «Μεγάλο  Βραβείο  Viva Musica», στο  Παγκόσμιο  Φεστιβάλ  Βρυξελλών. Το  2003  στις  Κάννες, βραβεύεται  από  την  Παγκόσμια  Ομοσπονδία  Ανεξάρτητων  Δισκογραφικών  Εταιρειών για την  «προσφορά  του στην μουσική και  την προστασία των  δικαιωμάτων  των  ανεξάρτητων  καλλιτεχνών».  Το  2004  βραβεύεται  με  το  «Μεγάλο  Διεθνές  Βραβείο», από  την  Ακαδημία  Κορφιάτικων Βραβείων,  για  το  σύνολο  του  έργου  και  την  διεθνή  πορεία του. Το  2009, βραβεύεται  από  την  Ομοσπονδία  Ραδοβιζινών  Άρτας.  Το  2010, βραβεύεται  από  την  National  Academy  of  Music  των  Ηνωμένων  Πολιτειών Αμερικής  για  το  έργο του REQUIEM  MEDITERRANEO.

O Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1942. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) ως υπότροφος από το 1961 - 66, με δάσκαλο το Γ. Παππά.  Το 1967, με διετή υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ), μελέτησε την Αρχαία Ελληνική Τέχνη της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, πραγματοποιώντας μια σειρά από ταξίδια στην Αίγυπτο, την Κύπρο, την Κάτω Ιταλία και τη Σικελία. Το 1970 διορίστηκε βοηθός Καθηγητής στην ΑΣΚΤ της Αθήνας δίπλα στο δάσκαλό του Γ.Παππά. Το 1974 συνδημιουργεί με 24συναδέλφους του, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών (Κ.Ε.Τ). Το 1981-82 μετεκπαιδεύτηκε στην Ecole Nationale des Arts Appliques et des  Metiers d' Art, στο Παρίσι, στα νεότερα υλικά της γλυπτικής και τις τεχνικές της. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών ανταλλαγών του Προγράμματος Erasmus, συνδιοργανώνει τακτικά Workshops με την Σχολή του Βερολίνου, της Brera και της Bolognia .Εδώ και  20 έτη  πρωτοστατεί στην διοργάνωση Συμποσίων Γλυπτικής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αφήνοντας μεγάλου μεγέθους γλυπτά σε δημόσιους χώρους.  Έχει πραγματοποιήσει 30 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει πολλές προτομές, ανδριάντες σημαντικών προσωπικοτήτων, καθώς και πολλά μετάλλια, νομίσματα και μεγάλες γλυπτικές συνθέσεις. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς που συμμετείχε. Σήμερα  είναι  ομότιμος καθηγητής γλυπτικής στην ΑΣΚΤ. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών. Το 2009 δημιούργησε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ.Παπαγιάννης», στο Ελληνικό Ιωαννίνων.

Ο  Νίκος  Δεσεκόπουλος  γεννήθηκε  στον Πειραιά το 1956, όπου   ζει  και  εργάζεται.  Σπούδασε  Χαρακτική  και  Τέχνη  του  Βιβλίου στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας  (υποτροφία 1979,  έπαινος  και  βραβείο 1980). Το 1982-83  συμμετέχει ως  «ειδικός τεχνίτης» στην οργάνωση  του  Β΄  Εργαστηρίου Χαρακτικής. Από το 1983 –2014 εργάζεται στην Β/θμια Εκπαίδευση,  ως  Καθηγητής  Καλλιτεχνικών, ενώ παράλληλα εκθέτει την εικαστική του εργασία, ασχολείται με την  Εικονογράφηση παιδικών  βιβλίων,  τις Γραφικές Τέχνες, την Αγιογραφία.
Είναι  μέλος  του  Επιμελητηρίου   Εικαστικών  Τεχνών   Ελλάδος,   ιδρυτικό  μέλος  της  Ένωσης  Ελλήνων  Χαρακτών  (πρόεδρος  την  περίοδο 2002-08, όπου επαναπροσδιορίζει  τους  στόχους  και  την  πορεία  της  με  περισσότερες  από  σαράντα  ομαδικές  εκθέσεις   σε  Ελλάδα  και  εξωτερικό, ενώ  δημιουργείται  εκθεσιακός  χώρος  της  ΕΕΧ )  και   μέλος  της  Kyoto  International  Woodcut  Association (KIWA ).  Το 2013  εκλέγεται  στο  «Σώμα  Κριτών» και  το  2014-16  στην  «Εφορεία  Χαρακτικής» του  ΕΕΤΕ.  Το 2011 συμμετέχει  στην  δημιουργία  της εικαστικής  ομάδας «Greekartists  info», και  την  ομώνυμη  ιστοσελίδα,  με  σκοπό την  προβολή  της  νεότερης  ελληνικής  εικαστικής  τέχνης, κυρίως στο εξωτερικό.
Από  το  1977, έχει  παρουσιάσει  τη  δουλειά  του  σε  δέκα  τέσσερεις  ατομικές  εκθέσεις  και  έχει  συμμετοχή  σε  περισσότερες  από  220  ομαδικές. Έργα  του  βρίσκονται  σε  ιδιωτικές  συλλογές  και  δημόσιες  Πινακοθήκες στην  Ελλάδα  και  εξωτερικό.

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com