Banner

Ημερολόγιο

 

 

 

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, Εκδηλώσεις για τον Γιώργο Σεφέρη στη Δημοτική Πινακοθήκη και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Εκδηλώσεις για τον Γιώργο Σεφέρη

στη Δημοτική Πινακοθήκη και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

 

Τη Δευτέρα 7  Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:30 εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.)  «Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη».
Η έκθεση θα διαρκέσει ως την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό:

  • Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη: 8:00 - 15:00. Παρασκευή: 8:00 - 21:00.

  • Σάββατο: κλειστά

  • Κυριακή: 10:00 - 13:00 & 18:00 - 21:00

Διοργάνωση έκθεσης: Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων
..........................................................................................................................................................................

Επίσης, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 20:30 ο Διονύσης Καψάλης, Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.) θα μιλήσει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» με θέμα , «Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης».
Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών


Λίγα λόγια το Φωτογραφικό Αρχείο του Γιώργου Σεφέρη από την ιστοσελίδα του Μ.Ι.Ε.Τ.: Χάρη στη δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και της κόρης της Άννας Λόντου το 1999, το Φωτογραφικό Αρχείο του Γιώργου Σεφέρη απόκειται πλέον ολόκληρο στο ΜΙΕΤ. Πέρα από πλήθος φωτογραφικές εκτυπώσεις διαφόρων μεγεθών, περιλαμβάνει περίπου 2.500 αρνητικά και καλύπτει χρονική διαδρομή πενήντα ετών, από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 μέχρι το 1971.
Το 2000, ως συμβολή στο Έτος Σεφέρη, το ΜΙΕΤ οργάνωσε και επιμελήθηκε έκθεση με φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη στην Πάτρα (Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών του ΜΙΕΤ) καθώς και στην Αθήνα (Τεχνόπολη, Γκάζι) σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα εξέδωσε το λεύκωμα με τίτλο «Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη», το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στις φωτογραφίες της έκθεσης, αλλά περιλαμβάνει και πρόσθετες από ολόκληρο το φωτογραφικό αρχείο. Από τότε μέχρι σήμερα, οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη έχουν παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το Φωτογραφικό Αρχείο του Γιώργου Σεφέρη φανερώνει μια παράλληλη καλλιτεχνική ενασχόληση του ποιητή, η οποία διακρίνεται για αδιάπτωτη φροντίδα, θεματική ακρίβεια, τεχνική αρτιότητα και υποδειγματικό αποτέλεσμα. Όπως γράφει ο Διευθυντής του ΜΙΕΤ Διονύσης Καψάλης στο λεύκωμα Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη: «Η ανάγκη του Σεφέρη να δει τα πράγματα καθαρά —τους τόπους, τα περιστατικά και τους ανθρώπους που σημάδεψαν το ταξίδι της ζωής του— είναι ίσως η κύρια διαπλαστική δύναμη πίσω από το έργο του, ομοούσια με την επιθυμία του να “μιλήσει απλά”, όπως την είχε εκφράσει σ' ένα του ποίημα γραμμένο το 1942, εν καιρώ πολέμου. Και το πόσο “σωστά κανονισμένη” ήταν συχνά η φωτογραφική μηχανή του Σεφέρη ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει στην παρούσα έκθεση, μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της γόνιμης και μακροχρόνιας ενασχόλησης του ποιητή με την τέχνη της φωτογραφίας».

 

 

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com