Banner

Ημερολόγιο

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Βιβλιοπαρουσίαση: Αθηνά Βογιατζόγλου, Ποίηση και πολεμική. Μια βιογραφία του Γιώργου Κοτζιούλα

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΝΕΟΛΑΙΑΣ και ΑΘΛΗΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 55, 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΤΗΛ. 26510 83940  FAX 26510 75784
www.pkdi.gr E-mail: pkioannina@gmail.com

Ιωάννινα, 28-3-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βιβλιοπαρουσίαση
Αθηνά Βογιατζόγλου,
Ποίηση και πολεμική. Μια βιογραφία του Γιώργου Κοτζιούλα

Εκδόσεις ΚΙΧΛΗ

Οι εκδόσεις Κίχλη, το Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζουν την Τρίτη 5 Απριλίου και ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», το βιβλίο της Αθηνάς Βογιατζόγλου, Ποίηση και πολεμική. Μια βιογραφία του Γιώργου Κοτζιούλα, εκδόσεις ΚΙΧΛΗ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων Σταμάτης Μερσινιάς, η Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Παν/μίου Ιωαννίνων Γεωργία Λαδογιάννη, ο συγγραφέας και μεταφραστής Μιχάλης Μακρόπουλος και η συγγραφέας.

Την εκδήλωση συντονίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Παν/μίου Ιωαννίνων, Λήδα Παπαστεφανάκη

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεται σχετικά με τον Γιώργο Κοτζιούλα: 
Σημαντικός ποιητής και νευρώδης πεζογράφος, ευαίσθητος κριτικὸς και χαλκέντερος μεταφραστής, ο Ηπειρώτης Γιώργος Κοτζιούλας υπήρξε ένας  επίμονος και ασυμβίβαστος ιδεολόγος της ζωής και της τέχνης. Η έντονη δραστηριοποίησή του, ως ποιητή και θεατράνθρωπου, στα βουνά τις Αντίστασης μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ,  ο επιθετικά εκφρασμένος αντιμοντερνισμός του, η ένθερμη υπεράσπιση των έμμετρων μορφών και της ηθογραφίας συντέλεσαν ώστε να μην τύχει ευρύτερης αναγνώρισης.
Ωστόσο, μέσα από το λογοτεχνικό του έργο αλλά και τα τεκμήρια του πλούσιου αρχείου του, τα απομνημονεύματα, τα ημερολόγια, την αλληλογραφία του αναδύεται μια ιδιαίτερα σύνθετη προσωπικότητα. Σκληρός μαχητής στα πεδία της λογοτεχνίας και της πολιτικής, ο Κοτζιούλας διατηρεί την πνευματική του ανεξαρτησία και το κριτικό πνεύμα του απέναντι στην επίσημη γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου ιδεολογικά ανήκε. Προασπίζεται τον λαϊκό πολιτισμό και την χρήση των ιδιωμάτων στην λογοτεχνία, κυρίως για υφολογικούς λόγους• θεωρεί ότι συνιστούν προϋποθέσεις του ρεαλιστικού ύφους. Είναι επίσης πολύγλωσσος, παθιασμένος μεταφραστής της παγκόσμιας λογοτεχνίας και δεινός φιλόλογος, που μεταφράζει τους αρχαίους όχι για να προβάλει την συνέχεια του έθνους, αλλά για να δώσει στους αναγνώστες κείμενα που πρωτίστως θεωρούσε ότι αποτελούν υποδείγματα εκφραστικής διαύγειας. Αν και υποστηρικτής του κλασικού στην τέχνη, υπήρξε ιδανικός εκφραστής μιας πολιτικά, κοινωνικά και καλλιτεχνικά μεταιχμιακής εποχής και εκπρόσωπος μιας υβριδικής, θα λέγαμε, μοντερνικότητας.

Ο ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Νάσος Βαγενάς αναφέρει: «Δεν βρίσκουμε συχνά στην ποίησή μας μια ρεαλιστική απεικόνιση της  πραγματικότητας (εξωτερικής και εσωτερικής) τόσο πιστή όσο του Κοτζιούλα, που όχι μόνο να μην δίνει την αίσθηση της πεζολογίας αλλά και [...] να παράγει με παλαιά  μέσα ένα ποιητικό λόγο ανοίκειο και φρέσκο, μια ποιητικότητα σύγχρονη, διαφορετική από εκείνη του έμμετρου στίχου της εποχής».

Η Αθηνά Βογιατζόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1966. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εκπόνησε το διδακτορικό της στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Δίδαξε στα τμήματα Φιλολογίας της Κρήτης και της Πάτρας και το 2001 εξελέγη λέκτορας στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου σήμερα υπηρετεί ως αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας.
Έχει εκδώσει τα βιβλία:
Η Μεγάλη Ιδέα του λυρισμού. Μελέτη του Προλόγου στη ζωή του Άγγελου Σικελιανού (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1999) και Η γένεση των πατέρων. Ο Σικελιανὸς ως διάδοχος των εθνικών ποιητών (Καστανιώτης, 2005). Επίσης, επιμελήθηκε την έκδοση του μυθιστορήματος του Αχιλλέως Λεβέντη Η Τασσώ (Νεφέλη, 2000), καθώς και το βιβλίο του Γ. Π. Σαββίδη Λυχνοστάτες για τον Σικελιανό (Ερμής, 2003).

Διεύθυνση
ΚΑ Φεβρουαρίου και Κύργιου 2, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940
email: webmaster@pkdi.gr, pkioannina@gmail.com